Vandra i fjällen

Naturen har alltid varit en viktig del av den svenska folksjälen, då allemansrätten inpräntas i oss sedan barnsben, och många har fått prova på friluftsliv i större eller mindre omfattning under vår uppväxt – allt från enstaka fiskeutflykter och svampplockning till scoutläger och längre tältutflykter. Det är därför inte förvånande att det är en populär semesteraktivitet att vandra i de svenska fjällen – uppe på fjällens vandringsleder ser man inte bara inbitna fjällrävar, utan allt från barnfamiljer till unga par och kompisgäng.Kungsleden_vid_Abisko

De svenska fjällen sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder, och med en sådan geografisk utsträckning kan fjällvärlden erbjuda en stor variation både när det gäller natur och svårighetsgrad. Det finns en vandringled eller ett område som passar alla, oavsett hur erfaren man är och hur mycket vildmark man vill uppleva. På många ställen finns till exempel fjällstationer där man kan bo och proviantera, och som man även kan använda som utgångspunkt för dagsutflykter om man inte vill sova ute i naturen. Ett bra exempel på hur svårighetsgraden kan variera i de svenska fjällen är Kungsleden, som är en av de mest populära vandringslederna i Sverige och som även klassas som en av de bästa i världen. Längs med Kungsleden, som går mellan Abisko och Hemavan (en sträcka på 425 kilometer), finns vissa sträckor som kantas av övernattningsstugor. Det betyder att man kan gå en betydande del av Kungsleden utan att behöva tälta en enda gång. Om man är van vid att tälta och laga mat på stormkök, kan man också välja att gå de etapper som inte har övernattningsstugor (till exempel mellan Kvikkjokk och Jäkkvik). Där har man större chans att få vandra i ostördhet, då de är betydligt mindre välbesökta än de etapper med övernattningsstugor.

Även om man alltså kan ta det relativt lugnt på sin vandringssemester om man vill, är det ändå en fysisk ansträngning att gå flera timmar om dagen i oländig terräng, med tung packning. Inför en sådan strapats kan det därför vara bra att besöka en naprapat, för att reda ut eventuella låsningar i rygg och nacke. Om du letar efter en naprapat i Stockholm kan du gå in på Naprapatmats.se.

Leave a Reply

mts_magxp