Djurparker runt om i landet

För barnfamiljer finns det få saker som är så uppskattade av hela familjen som ett besök till en djurpark, och det finns flera djurparker i Sverige som är värda en längre utflykt.

En av dem är självklart Kolmårdens Djurpark, som inte bara är den största i Sverige, utan den största i Norden (och bland de största i världen). Kolmården invigdes år 1965 efter att den grundats av Ulf Svensson. Man hittar Kolmården knappt 2 mil nordost om Norrköping, och inne i parken finns runt 80 olika djurarter, varav flera är utrotningshotade. Kolmården får runt 700 000 besökare varje år, men parken är väl förberedd för att ta emot så många turister, då det invid parken finns ett resorthotell. Förutom detta kan delfinshower, berg- och dalbanor och temaparken Bamses värld locka till Kolmården.1280px-skansen_huvudentre_2010

Om Kolmården är Sveriges största djurpark, är Skansen i Stockholm utan tvekan den äldsta, då den invigdes redan år 1891. Skansen är dock egentligen inte en djurpark, utan ett friluftsmuseum. Även om det är alla svenska djur ute i parken, och de mer exotiska djuren inne i Skansenakvariet, som framförallt lockar barn till Skansen, finns på området också ett stort antal byggnader från Sveriges historia, som har flyttats till Skansen för att bevaras och visas upp för allmänheten.

En annan populär djurpark i Sverige är Parken Zoo, som ligger i Eskilstuna. Parken Zoo har egentligen existerat nästan lika länge som Skansen, då den invigdes år 1898, men till en början fungerade den som en folkpark. Djurparken lades till först i början av 1950-talet. Sedan dess har Parken Zoo fortsatt att bredda sin verksamhet, och numera är parken lika mycket en nöjespark som den är en djurpark.

Om du vill bjuda dina barn på ett besök till någon eller flera av dessa djurparker, men känner att din ekonomi är för ansträngd för att klara av en sådan utgift, kan det vara en bra idé att kontakta Zensum, som är en privat lånerådgivare. Zensum kan bland annat hjälpa till med att omförhandla dina lån till bättre villkor, så att du sannolikt får pengar över som du kan spara till en utflykt med familjen.

Leave a Reply

mts_magxp