Fem annorlunda utflyktsmål i Stockholm

Vår vackra huvudstad tål att besökas många gånger, speciellt då det är lätt att resa dit. Om du redan har besökt Gamla Stan, Djurgården och de flesta muséer och vill göra något nytt, finns det en mängd andra saker att uppleva i och kring Stockholm.

Huvudstaden är inte bara en vacker stad att besöka, det är dessutom enkelt att resa dit. Mellan de svenska storstäderna går det både flyg, tåg och bussar. Så istället för att ta bilen, flyg Stockholm Malmö, ta bussen Stockholm Göteborg, eller tåget Stockholm Umeå. Då blir resan dit avslappnad.

Forntida Stockholm

I Upplands-Bro ligger Rösaring, en fornlämning som utgörs av en stenlabyrint från bronsåldern. I närheten av labyrinten ligger också en grav från vikingatiden. Här kan du alltså vandra genom en fornlabyrint och uppleva en gammal vikingagrav.

Fika i anrika miljöer

Runt omkring Stockholm finns det en mängd spännande och vackra slott som allmänheten kan besöka. Om du vill kombinera ditt slottsbesök med en god fika ska du sikta in dig på Tyresö slott eller Taxinge slott. Intill Tyresö slott ligger Café Notholmen där det serveras både mat och fika och på caféet i Taxinge slott finns det 64 olika sorters kakor att välja mellan.

Utsikt över stan

I Stockholm finns det många olika sorters byggnader, flera av dem har torn som bjuder på vackra vyer över huvudstaden. Stadshusets röda tegeltorn, med de tre kronorna på, är 106 meter högt och mellan maj till september är det möjligt att ta sig dit upp längs smala trappor och slingrande gångar. Men det är mödan värt att nå upp till toppen, där får du en fantastisk vy över staden.

Från Kaknästornet kan du se sex mil bort en molnfri dag. I tornet finns det en restaurang, bar och café varifrån du får en fantastisk utsikt eftersom de ligger på en höjd av 155 meter.

Annorlunda vandringar

Det finns guidade vandringar på en mängd olika teman, och de är roliga och intressanta sätt att ta del av staden. Gå en spökvandring genom Gamla Stan och upplev historien på ett lite skrämmande sätt. Delta i en takvandring där du får se staden uppifrån. Eller varför inte gå en vandring baserad på Milleniumtrilogin och upplev staden utifrån fiktiva Lisbeth Salanders perspektiv.

Gör matstunden till en spännande upplevelse

Stockholms utbud av restauranger är enormt och där finns något för alla. Om du är ute efter en upplevelse som sträcker sig längre än maten finns det restauranger på olika teman. Om du vill testa hur det är att äta mat i kolmörker kan du besöka Svartklubben. Där, i en lokal på Söder, serveras mat och dryck utan någon som helst belysning. På Sjätte Tunnan reser du 580 år bak i tiden, till år 1435 då frihetskämpen Engelbrekt Engelbrektsson utnämndes till rikshövitsman. Restaurangen, som passande nog ligger i Gamla Stan, serverar autentiska medeltida rätter och kommer ta dig tillbaka i tiden.

Leave a Reply

mts_magxp