Glasriket

Ett populärt utflyktsmål under bilsemestrar i Sverige är Glasriket. Glasriket ligger i Småland, och det är ett område som har fått sitt namn med rätta, då det sedan 1700-talet och framåt har bedrivits en omfattande glasindustri där. Idag finns 13 glasbruk och studiohyttor i Glasriket, och här hittar man kända svenska glasbruk som Kosta Glasbruk, Nybro Glasbruk och Målerås Glasbruk. I anknytning till glasbruken finns också en rad mindre företag som på något sätt samarbetar med dem, till exempel glasgravörer, glasreparatörer, glasmålare och glasslipare.

Glasriket omfattar framförallt kommunerna Lessebo, Emmaboda, Nybro och Uppvidinge, som ligger i sydöstra Småland. Att den svenska glasindustrin växte sig så stor just här var ingen slump. Det berodde på en satsning som gjordes redan på 1700-talet av de dåvarande landshövdingarna i Kronobergs län och Kalmar län. De gjorde en överenskommelse som gick ut på att man skulle använda området kring länsgränsen för industri, något som redan hade skett till viss del där, då det fanns flera bruk i området som sysslade med att ta upp järn ur sjöar. För att locka ytterligare bebyggelse till området erbjöd landshövdingarna förmånliga villkor till dessa bruk om de började med glasproduktion. Dessa förmåner inkluderade bland annat donationen av stora områden skog, något som var nödvändigt, eftersom glastillverkning kräver stora mängder bränsle.sweden_road_sign_i2-svg

Till en början tillverkade dessa glasbruk endast glas för hemmabruk, i vad som då räknades som massproduktion. När konkurrensen mellan bruken hårdnade (vilket skedde i slutet av 1800-talet) började dock några av dem anlita konstnärer för att utforma glas. Särskilt två namn började stå ut från mängden: Orrefors och Kosta. Deras designer blev stora framgångar inte bara i Sverige utan internationellt, och satte Glasriket på världskartan.

Det är kanske nästan oundvikligt att man inte köper med sig åtminstone ett glasföremål hem som souvenirer från sitt besök i Glasriket, och varför skulle man försöka undvika det? Glasföremål kan utgöra en mycket dekorativ del av inredningen i ett rum. Om man tycker om svensk design, inte bara när det gäller glaskonst, utan också annan form av konst, ska man gå in på Nordicdesigncollective.se. Där hittar man tavlor skapade av nordiska konstnärer och designers, som kan förgylla väggarna i vilket hem som helst.

Leave a Reply

mts_magxp