Nöjesparker i Sverige

Nöjesparker är något som uppskattas av både unga och gamla. Oavsett om du är en äventyrare som gillar att kasta dig in i de mest hisnande åkattraktionerna eller om du föredrar att ta det lugnt nere på marken är nöjesparken ett ställe med en potentiell dragningskraft för alla människor. Det gör att nöjesparkerna besöks av hundratusentals människor varje år – bara i Sverige. Du behöver nämligen inte söka dig utomlands för att hitta nöjesparker i världsklass. Vi har flera högkvalitativa nöjesfält på svensk mark som kan fungera som en stunds trevlig underhållning för alla medlemmar i familjen.

1200px-Gröna_Lund_2012Sveriges största nöjespark ligger i Göteborg. Det handlar förstås om Liseberg som har underhållit människor ända sedan 1923. Det innebär att det här har funnits åkattraktioner, restauranger och dansbanor i nästan hundra år. Då var åkattraktionerna förstås mer blygsamma jämfört med dagens otroliga byggen. Numera hittar besökaren berg- och dalbanor som Balder – helt byggd i trä – och Atmosfear. Liseberg är dock inte bara hisnade åk och höga höjder. Här finns också en konsertlokal som regelbundet arrangerar konserter. Lotta på Liseberg är ett tv-program som sänder härifrån varje sommar och som lockar artister i världsklass. Om du vill flytta närmare Liseberg kan du använda dig av en flyttfirma Göteborg.

Motsvarigheten i Stockholm heter Gröna Lund. Den är inte lika stor sett till besökare och åkattraktioner, men den är faktiskt ännu äldre. Redan 1883 slog Gröna Lund upp portarna och välkomnade besökare för första gången. Även om det var Sveriges första nöjespark var det en tysk som låg bakom den. Han hette Jacob Schultheiss och hade lärt sig att driva nöjesparker i sitt hemland. Parken blev omedelbart en stor succé i Stockholm och den står kvar på samma plats än idag. I anslutning till djurparken Skansen ligger Gröna Lund beläget på Djurgården på promenadavstånd från centrala Stockholm.

Även utanför storstäderna går det att hitta trevliga nöjesparker. Halmstad är en sommarstad som årligen får tusentals turister till sig och Halmstad Äventyrsland hör till ett av landets mest välbesöka nöjesfält. Här finns chansen att vinna fina priser på olika tävlingar liksom möjligheten att ta en hisnande åktur.

Leave a Reply

mts_magxp