Dalarna är fantastiskt alla årstider. Och så lättåtkomligt från södra Sverige, både för den som väljer att köra egen bil och för den som färdas med buss, tåg eller flyg.
Vintertid vallfärdar många skidåkare till Dalarnas förnämliga vintersportanläggningar. Sälen och Idre har backar som passar såväl för nybörjare som mer avancerade åkare. Orsa Grönklitt har förutom lite snällare backar även ett väl utbyggt spårnät för längdskidor.
Finns det något svenskare än Midsommarfirande i Dalarna? Ungdomar i folkdräkt som knyter blommor till en krans och lövar en midsommarstång innan den reses. Ett spelmanslag som framför en blandning av traditionell folkmusik och uppsluppna danslekar medan barn och vuxna tumlar runt stången. Ja det är den bilden som gärna används när Sverige ska marknadsföras. Sju sorters blommor är viktigt, det vet inte minst Florea. För det behövs ju både i kransen och under kudden för att drömma om sin tillkommande. Den som är lite förutseende behöver inte ens ge sig ut i skog och mark för att plocka blommor. Om du istället beställer fröer eller blomsterlökar från Florea går det att odla hemma i den egna trädgården, så att det blommar i tid för midsommarfirandet. Då kan du också imponera på omgivningen med blomster som inte finns vilt i naturen!
Konst och litteratur
Men Dalarna har mycket mer att erbjuda. Många kända kulturpersonligheter hade ju sina rötter i Dalarna och det går än idag att besöka deras hem, som i en del fall gjorts om till museer. Mest välbekanta är nog Zorngården i Mora och Carl Larsson-gården i Sundborn. Dessutom finns Jussi Björling-museet i Borlänge och Hildasholm utanför Leksand, där författaren och läkaren Axel Munthe höll till. Karlfeldtsgården, även den nära Leksand, är numera tyvärr stängd för allmänheten. För den som uppskattar Dan Anderssons arbetarpoesi finns ett museum tillägnat honom i Ludvika.
Bygdespelen
Sommardalarna är också vida känt för sina årliga bygdespel. Det är en slags humoristiska teaterpjäser i utomhusmiljö, oftast med anknytning till bygden. I den kategorin hittar vi framför allt Skinnarspelet i Malung och Himlaspelet i Leksand. Två andra är Trollbröllopet i Äppelbo och Ingmarsspelet i Nås, som bygger på Selma Lagerlöfs roman Jerusalem.
Tällberg och Rättvik
Dessa två små grannorter har vi inte nämnt ännu. Tällberg kan sägas vara Siljans gräddhylla. Där ligger ett flertal exklusiva spa- och konferenshotell högt belägna med vidunderlig utsikt. Ta exempelvis Åkerblads Gästgiveri med anor från 1400-talet som erbjuder avslappning för både kropp och själ. Rättvik kan framför allt ståta med den märkvärdiga utomhusarenan Dalhalla, byggd i ett gammalt stenbrott. Från början var den tänkt mest för opera men har allt eftersom används även för pop- och rockkonserter. För motorälskaren är vecka 31 helig, då är det nämligen Classic Car Week i Rättvik. Samhället korkar mer eller mindre igen då av alla amerikanare som cruisar runt på gatorna.
Ja, att Dalarna är populärt bland svenskar är ingen nyhet. Men landskapet har även fått ett uppsving bland utländska besökare. På vägarna är det inte ovanligt med bilar med nummerskyltar från Norge, Danmark, Tyskland och inte minst Holland.